Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ ή ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το εικονιζόμενο οίκημα δεν είναι στην Αθήνα, ούτε στην Ρώμη, ούτε στο Παρίσι. 
Βρίσκεται εδώ, στη Ρόδο μας! Και δεν είναι έργο του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Είναι έργο ιδιώτη, καλλιτέχνη, λογοτέχνη, επιστήμονα, γνωστού στην κοινωνία μας για τις Πανελλήνιες και Διεθνείς βραβεύσεις του στην ποίηση. Λογοτεχνικό του ψευδώνυμο “Ανακρέων Δαυλής ο Ρόδιος”. Ναι, του συγχωριανού μας κ. Σπύρου Κατσούρη. Αργά αλλά σταθερά , με δικούς του κόπους , μόχθους και χρήματα , ύστερα από 10 ετία, κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το περικαλλές κτίριο , στην περιοχή Σγουρού, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει σε Πολιτισμικό και Γεωλογικό

Μουσείο, όπου θα εκτίθενται τα άπειρα αντικείμενα της συλλογής του. Στό υπόγειο θα στεγάζονται τα γεωλογικά, ορυκτολογικά και ηφαιστειακά ευρήματά του. Στο ισόγειο τα πολιτισμικά αντικείμενα. 
Και στον 1ο όροφο τα λαογραφικά. Τα πατώματα στολίζονται με μαρμάρινες ψηφιδογραφίες και τα ταβάνια με φανταστικές οροφογραφίες από την Ελληνική Μυθολογία και το αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο. 

Αγώνας μιάς ζωής του Σπύρου Κατσούρη που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

Ετσι, εκτός από το πνευματικό του έργο (5 βιβλία ως τώρα) αφήνει και μιά ιδιαίτερη καλλιτεχνική σφραγίδα στον τόπο μας.. Ο,τι δεν τόλμησε, λοιπόν, να κάνει ένας Δήμος, μιά Νομαρχία ή μιά Περιφέρεια, το τόλμησε ένας εμπνευσμένος από την Αρχαία Ελλάδα ιδιώτης. Και κανένας από τους προαναφερθέντες δεν τον συνέδραμε οικονομικά, καίτοι το ζήτησε. Αλλ' ούτε και καταδέχθηκαν να πάνε να το επισκεφθούν, παρά τις πολλές του προσκλήσεις, όπως λέει. Μόνον ευαίσθητοι πολίτες το επισκέπτονται και προσφέρουν μάλιστα και παλιά αντικείμενά τους, γιά να διασωθούν και να τα βλέπουν παιδιά και εγγόνια μας.

Μπορείτε κι εσείς να το επισκεφθείτε, επικοινωνώντας με τον κ. Κατσούρη στα τηλέφωνα : 22410 61285 και 6934897836.

Αξίζει τον κόπο όχι μόνο γιά επίσκεψη αλλά και γιά βράβευση από την Πολιτεία, γιά την προσφορά του στον Πολιτισμό και στα Γράμματα του τόπου μας.


























































3 σχόλια:

  1. δεν έχω δει τίποτε ποιο γελοίο ή κιτς στη ζωή μου από αυτό, συναγωνίζεται και το κιτσαριό των Αράβων στα Εμιράτα. αίσχος. ελπίζω να το κατεδαφίσουν σύντομα, ή έστω να πυρποληθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιθεση στην αισθητική μας ο αρχαιόπληκτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή