Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η Αρχίπολη: Ένα μικρό και φιλόξενο χωριό!!!

Η Αρχίπολη, ένα μικρό και φιλόξενο χωριό με 700 κατοίκους περίπου, βρίσκεται στο εσωτερικό της Ρόδου στους πρόποδες του βουνού Αξιντές, και σε υψόμετρο 170 μέτρα. Απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Αφάντου. 
Ένας πανέμορφος κατάφυτος δρόμος που κινείται κατά μήκος του ποταμού Λουτάνη μας οδηγεί από τα Κολύμπια στην Αρχίπολη. Αριστερά και δεξιά του δρόμου, δάσος με πεύκα, πλατάνια, κυπαρίσσια και ροδοδάφνες. Κατά τη διαδρομή συναντάμε στα αριστερά μας δύο πανέμορφα μέρη, τις Επτά Πηγές με τα γάργαρα νερά που αναβλύζουν από τη γη και λίγο πιο κάτω πριν φτάσουμε στο χωριό, την επιβλητική και πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου. 
Μπαίνοντας στην Αρχίπολη ο επισκέπτης συναντάει την μικρή πλατεία του χωριού με τα καφενεία ενώ αριστερά, ένα δρομάκι οδηγεί στον παλαιό οικισμό, με τα σπίτια και τις αυλές τους να είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Σήμερα λίγα από αυτά τα σπίτια κατοικούνται ενώ τα υπόλοιπα είναι ερείπια. Το σημερινό χωριό παρά τους λίγους του κατοίκους, απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση, με σκόρπιες γειτονιές, τις οποίες ενώνει ο κεντρικός δρόμος του χωριού που οδηγεί προς το εσωτερικό του νησιού.
Υπέροχο το δάσος της Αρχίπολης αποτελούμενο από κυπαρίσσια και πεύκα κυρίως, απλώνεται σαν να αγκαλιάζει από την ανατολική πλευρά το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Ένα δάσος που συνεχίζει μέχρι τα γειτονικά χωριά Ελεούσα και Διμυλιά. Η πανίδα πλούσια. Λαγοί, πέρδικες, γεράκια, ακόμα και ελάφια μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί, ενώ παλαιότερα υπήρχαν αλεπούδες, γύπες και τσακάλια. Παλαιότερα λειτουργούσε στην περιοχή κέντρο εκπαίδευσης γερακιών. 
Επίσης στο δάσος θα συναντήσει κανείς και πολλές κυψέλες, αφού στην Αρχίπολη παράγεται μέλι από τα πιο φημισμένα του νησιού. 
Το έδαφος της Αρχίπολης είναι ιδιαίτερα γόνιμο και ενισχύεται από τον ποταμό Λουτάνη που διασχίζει την εύφορη πεδιάδα. Πολλά τα θεραπευτικά και αρωματικά βότανα που φυτρώνουν εδώ όπως το χαμομήλι, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Αμέτρητα και τα πλατάνια. Το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει την Αρχίπολη είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και ποικιλίας με κύρια στοιχεία τα πευκοδάση τους ελαιώνες και τις αγροτικές καλλιέργειες και την πλούσια πανίδα. Σε αυτό το περιβάλλον το πλήθος των αγροτικών δρόμων που υπάρχουν προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες εξερεύνησης και απόλαυσης της φύσης.

Η Αρχίπολη προσφέρει στους επισκέπτες της ηρεμία και γαλήνη, καθώς απλόχερα δωρίζει την ομορφιά του φυσικού της πλούτου και την ζεστασιά των κατοίκων της



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου