Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου


ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΡΗΜΟΥ  
Η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, είναι ένα από τα σημαντικά  χριστιανικά κειμήλια. Θεωρήθηκε ότι είναι έργο του Αποστόλου και  Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά η ιστορία της εικόνας φαίνεται να ξεκινά  από τον  11ο αιώνα.  Το πρόσωπο της Παναγίας είναι ζωγραφισμένο στον καμβά, που έπειτα εφαρμόστηκε  στην ξύλινη επιφάνεια.
Πολλοί πιστεύουν ότι η εικόνα προέρχεται από την Ιερουσαλήμ. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν  ότι μέλη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου την έφεραν στη Ρόδο, το έτος 1000, όπου αργότερα πήρε και το προσωνύμιο από το λόφο Φιλέρημο, στον οποίο εφιλοξενήθη, και έγινε η προστάτιδα του νησιού. Άλλοι λένε  ότι το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη την βρήκε ήδη στο νησί, μετά από την κατάκτησή του το έτος 1309, και  ότι οι κάτοικοι την είχαν  ήδη  καθιερώσει ως προστάτιδά  τους.
Η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, εγκαταστάθηκε στο λόφο της Φιλερήμου ως και το 1523, οπότε και το νησί περιήλθε στην οθωμανική κατοχή. Στη συνέχεια μετεφέρθη από τους Ιππότες στη Γαλλία έπειτα στην Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρωσία, όπου και παρέμεινε ως και την επανάσταση του 1917, τη Δανία, ενώ από το 2002 φιλοξενείται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου Μαυροβουνίου.
Πηγή κειμένου: http://users.sch.gr/aiasgr/index.html























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου