Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΧΙΠΟΛΗ: Λαογραφικό σπίτι!!

Κάπου στην κορυφή του χωριού της Αρχίπολης, σε μια στροφή του δρόμου βρίσκεται το λαογραφικό σπίτι. Η πρώτη καταγραφή του έγινε το 1916, αλλά εικάζεται ότι είναι ακόμα πιο παλιό. Περίπου, στα τέλη του 19ου αιώνα.


Το 2005 αγοράστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Άγιος Μηνάς" και για τα επόμενα δύο χρόνια οι κάτοικοι προσπάθησαν να συμβάλλουν σε μια προσπάθεια ανάδειξης του τρόπου ζωής των παλαιότερων γενεών ως ένα μάθημα στις νεότερες. Από το 2007 είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Υπάρχουν αρκετά δρομάκια που οδηγούν στο λαογραφικό σπίτι, αλλά ξεκινώντας από την εκκλησία μπορείς να απολαύσεις τη διαδρομή, παρατηρώντας πόσο εντυπωσιακά δείχνουν τα σπίτια χτισμένα πάνω στους βράχους. Φτάνοντας, ανοίγει η καρδιά σου βλέποντας τη θέα που ξετυλίγεται στα μάτια σου.
Η βεραντούλα βοτσαλόστρωτη με άσπρα βότσαλα για φόντο και ένα ελάφι να καλπάζει με μαύρο βότσαλο. Η πέτρινη βρυσούλα στέκει απ' έξω για να ξεδιψάσει τον επισκέπτη της.
Στο εσωτερικό, η πέτρινη καμάρα μαζί με τον κεντρικό τοίχο στηρίζουν τα χειροποίητα πιάτα, τις μπάντες, τα χρέμια, τα κάδρα, τις φωτογραφίες των βασιλιάδων και τις Γενοβέφες.
Στα δεξιά της εισόδου, η "νοικοκυρά" επιβλέπει τι συμβαίνει στο σοφά και το φαγητό στο τζάκι. Εκεί, βρίσκονται όλα τα απαραίτητα για το μαγείρεμα, όπως και η πιατοθήκη. Αν παρατηρήσεις πιο προσεκτικά, υπάρχουν και μερικά σιτάρια πλεγμένα μεταξύ τους. Αυτές είναι οι σκουπίτσες. Εκτός από το χρηστικό λόγο, τις είχαν και για "καλό".
Πίσω από τη "νοικοκυρά" είναι η καρέκλα του μπαρμπέρη, με όλα του τα απαραίτητα εργαλεία, και ένα σεντούκι γεμάτο κεντήματα και χρέμια, από τις προσφορές των κατοίκων.
Αριστερά του κεντρικού τοίχου, είναι στολισμένο το παταρό, όπου κοιμόταν όλη η οικογένεια. Πάνω σε αυτό βρίσκονται προσεκτικά βαλμένες οι μπατανίες, ενώ στον πάγκο που βρίσκεται από μπροστά τα στοιβαγμένα μαξιλάρια δείχνουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Κάπου εκεί, ο "νοικοκύρης" με την καλή του ενδυμασία σε προτρέπει να παρατηρήσεις όλα όσα υπάρχουν πάνω από τον πάγκο. Μερικά από αυτά είναι: στάμνες, σίδερα με κάρβουνο, κρεμασμένα ταγάρια, χρέμια και κεντητά, ελαφοκέρατα κ.ά.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ροδίτικη παράδοση είναι στενά συνδεδεμένη με τον ορθόδοξο χριστιανισμό και για το λόγο αυτό, δίπλα στην είσοδο βρίσκονται χριστιανικά εικονίσματα και μία κεντητή προσευχή την οποία έλεγαν καθημερινά οι χωριανοί.

Ωράριο λειτουργίας:
Χειμερινή περίοδος: Κατόπιν συνεννόησης
Θερινή περίοδος: Ανοιχτά τις πρωινές ώρες

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: Κιν: 6937 480312
E-mail:







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου