Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Μαλώνα Ρόδος

Το χωριό Μαλώνα είναι μόλις 38km από την πόλη της Ρόδου και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη Μηλεών, που σημαίνει τόπος με οπωροφόρα δέντρα.
Σήμερα, είναι η κοιλάδα των πορτοκαλιών της Ρόδου, και παράγει τόνους πορτοκάλια και μανταρίνια ποιότητας.
Το γραφικό αυτό χωριουδάκι βρίσκεται μεταξύ των δύο ποταμών, του Χα και του Πλατανερός, που είναι ξηροί το καλοκαίρι -όπως συμβαίνει με όλα τα ποτάμια στη Ρόδο- και με ροή κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Μαλώνα  βρίσκεται μεταξύ του μεγαλύτερου χωριού του νησιού, Αρχάγγελος -με επαρκή εμπορικό τομέα- και της ήσυχης περιοχής του χωριούΜάσσαρι.
Η Μαλώνα είναι ευτυχώς ακόμα ανέγγιχτη από τον τουρισμό, γεγονός που απευθύνεται σε πολλούς τουρίστες και ντόπιους που επιθυμούν να εξερευνήσουν ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό, μακριά από το πλήθος και το θόρυβο της πόλης. Τα χαρακτηριστικά μικρά ορθογώνια σπίτια, διακοσμημένα με παραδοσιακά στολίδια και χρώματα στο εσωτερικό, με όλη την οικογένεια που συγκεντρώθηκε για ένα σπιτικό γεύμα γύρω από ένα αναμμένο τζάκι, είναι μια χαρακτηριστική σκηνή από το σημερινό τρόπο ζωής σε αυτό το χωριό.
Τα προς το ζην των κατοίκων του χωριού βασίζονται κυρίως σε γεωργικές δραστηριότητες, με κάποια κτηνοτροφία. Εκτός από τα νόστιμα, γλυκά, σαν ζάχαρη, εσπεριδοειδή που παράγει, το χωριό διαθέτει επίσης εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνων τα οποία παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελιές και λάδι. Μαζί με τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και το λάδι μπορούν να βρεθούν σε τοπικές λαικές αγορές σε όλη τη Ρόδο.
Η Μαλώνα, όπως και άλλα μέρη του νησιού, έχασε ένα σημαντικό αριθμό κατοίκων της για τη μετανάστευση σε δύο φάσεις, η πρώτη 1910-1920 και η δεύτερη στη δεκαετία του ’50. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν για την Αμερική και την Αυστραλία. Μερικοί, από τότε, έχουν επαναπατριστεί, αλλά η πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει εκεί όπου η οικογένεια τους μεγάλωσε και αναπτύχθηκε.
Ως αποτέλεσμα, πολλά σπίτια στην Μαλώνα έχουν μείνει κενά για χρόνια. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από τους ξένους οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Ρόδο για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο στην Μαλώνα, με σκοπό την εγκατάστασή τους. Ο χαλαρός ρυθμός της ζωής στην Μαλώνα είναι αρκετά ελκυστικός για τους ξένους που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε μεγάλες και αγχωτικές αστικές πόλεις.
Αυτή η παραδοσιακή και αγροτική ζωή του χωριού Μαλώνα, “τίθεται σε μόνιμη έκθεση“  με την ολοκλήρωση του Μουσείου Αγροτικής, Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Ρόδου Το σπίτι της γιαγιάς Τσαμπίκας.

Κείμενο: grandmashouse.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου