Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Μοναστήρι Σωτήρα: Μαρτυρία-ντοκουμέντο (Φωτογραφίες)

Η Χακηδεσποινιώ έχτισε το μοναστήρι του Σωτήρος στις Φάνες το 1847. 

Αργότερα το έδωσε στον βαφτιστικό της, τον Ναστάση τον Χαμουζά, που ήταν τότε και πρόεδρος του χωριού μας, ο οποίος με τη σειρά του το παραχώρησε στη Μητρόπολη της Ρόδου. 
Σε μια προσπάθεια να γνωρίζουμε τους; προγόνους μας "φανενούς και μη", αρχίζουμε μία Έρευνα στο παρελθόν, στο μέτρο που μπορούμε να το φτάσουμε. 
Αυτή η έρευνα θα στηρίζετε σε Μαρτυρίες ή πραγματικά δεδομένα και θα αφορά στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς "κοινωνικής και
ατομικής" των προγόνων μας. 
Θεωρούμε σημαντική αυτή την έρευνα ως ένα μνημόσυνο σε εκείνους - ως γνώση για εμάς και ως παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή από τα παιδιά μας. 
Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε την πηγή από την οποία πίνουμε νερό, άσχετα με το πια είναι η άποψή μας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η πηγή σε σχέση με το νερό που πίνουμε εμείς σήμερα! 
Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, πιστεύουμε ότι εκτός από διδακτικό θα είναι ευχάριστο και ρομαντικό. 
Καλό θα ήταν "το ευχόμαστε" σε αυτό το ταξίδι να
συμμετέχουμε όλοι. 
Απόσπασμα μια μια ερεύνα του εξαίρετου χωριανού μας Στέργου Χρούση. 
ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΧΑΜΟΥΖΑΣ 

*** 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Ομώνυμο μοναστήρι έξω από το χωριό. Τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται με λαμπρότητα λόγο της θαυματουργής εικόνας του Σωτήρος. Την παραμονή γίνεται μεγάλος εσπερινός στον οποίο προσέρχονται προσκυνητές από όλα τα χωριά της Ρόδου αλλά και την πόλη της Ρόδου.

Ακολουθεί χορός την επομένη ημέρα μετά το τέλος της θειας λειτουργίας. 
Σε κάποιο έντυπο διαβάσαμε: Το χωριό παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση του πληθυσμού. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από τη γεωργία (κρασοστάφυλα - κηπευτικά - ελιές) αλλά και από την ενασχόληση με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στο χωριό υπάρχει το παλιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με θαυματουργή εικόνα. https://rokar-rokar.blogspot.com/2016/05/blog-post_4.html









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου