Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Αρχαιοελληνικοί και βυζαντινοί θησαυροί της Τουρκίας…


Οι πόλεις της Ανατολίας ήταν τόσο πλούσιες όσο ο Κροίσος... Το ταξίδι μας ξεκινά από τη μυθική Τροία, για να καταλήξει στην Αττάλεια και να πλημμυρίσει τα μάτια μας με εικόνες... αρχαίας Ελλάδας!
Ένα οδοιπορικό στις χαμένες πατρίδες ξεκινά... Φτάνεις αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχίζεις οδικώς για το Canakkale (Τσανάκαλε) στην ασιατική ακτή της Τουρκίας και αρχίζεις ένα ταξίδι στο χρόνο... Πρώτος σου σταθμός η ομηρική Τροία, το πεδίο του μυθικού Τρωικού πολέμου. Νιώθεις δέος μπροστά στον «διάσημο» ερειπιώνα και ακολουθείς πορεία νότια, προς τις ακτές της αρχαίας Ιωνίας και Αιολίας. Διαγράφεις πορεία προς την Έφεσο και την Ιεράπολη. Στην πρώτη οικοδομήθηκε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ενώ η δεύτερη «υπερηφανεύεται» για το Μαρτύριο του απόστολου Φίλιππου. Στο πρόγραμμα έχεις τα Δίδυμα, όπου βρίσκεται το μαντείο του Απόλλωνα, και την αρχαία Μίλητο, μία από τις 12 πόλεις-κράτη της Ιωνίας. Το ταξίδι σου προμηνύεται μακρύ, καθώς συνεχίζεις για τις περιοχές της Καρίας, στις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές. Ο κύκλος του παρελθόντος κλείνει στις αρχαίες πόλεις της Λυκίας και της Παμφυλίας, στα νότια της Τουρκίας. Φτάνεις στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, και γεμάτος από εικόνες και σκέψεις για την άγνωστη Μικρά Ασία, παίρνεις το δρόμο της επιστροφής. Όσο δύσκολη και αν φαίνεται αυτή η εκδρομή, μπορείς να την πραγματοποιήσεις έχοντας στη διάθεσή σου τουλάχιστον 15 μέρες. Εμείς επιλέξαμε αρχαιολογικούς χώρους και πόλεις-σταθμούς για να γνωρίσεις αρχαιοελληνικούς και βυζαντινούς θησαυρούς της Τουρκίας!
1. ΤΡΟΙΑ
ΙΛΙΟΝ

Το Ίλιον, ο τόπος που αναφέρει ο Όμηρος στο έπος της Ιλιάδας, δεν ανήκει πια στη σφαίρα του μύθου. Το 1870 η σκαπάνη του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν χτύπησε «φλέβα χρυσού», αφού αποκάλυψε τα ερείπια της αρχαίας πόλης και πλήθος ευρημάτων από την εποχή του χαλκού έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Εκεί, κοντά στις ακτές της βορειοδυτικής Τουρκίας, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων, έλαβε χώρα ο Τρωικός Πόλεμος για τα μάτια της ωραίας Ελένης.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο Akol Hotel, στο Canakkale (Τσανάκαλε), μιας και είναι η πλησιέστερη πόλη στην αρχαία Τροία. Highlight το ομοίωμα του Δούρειου Ίππου που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Τροία» και το οποίο εκτίθεται στην ακτή των Δαρδανελλίων. Τιμή: Από €75 το δίκλινο. (Kayserili Ahmet Pasa cd. Kordon Boyu 17100, tel. +90 286 217 94 56, www.hotelakol.com)
2. BEHRAMKALE (ΑΣΣΟΣ)
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε λόφο ύψους 238 μ. πάνω από το γραφικό ψαροχώρι Behramkale, βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Άσσου. Αυτό το σημείο επέλεξαν οι πρώτοι κάτοικοι γύρω στο 530 π.Χ., για να δημιουργήσουν το ιερό της Αθηνάς... προσφέροντας στη θεά τους την καλύτερη τοποθεσία για να... απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα και το γαλάζιο του Αιγαίου.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο boutique ξενοδοχείο Assos Nazlihan, στο Behramkale. Τιμή: Από €75 το δίκλινο. (Iskele Mevkii Ayvacik Canakkale, tel. +90 212 291 23 39, www.assosedengroup.com)
3. ΠΕΡΓΑΜΟΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Πέργαμος εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο της ΜικράςΑσίας. Έκτοτε, το Βασίλειο της Περγάμου απέκτησε πλήθος δημόσιων κτηρίων και ναών,  εκ των οποίων μερικά διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Αφού δεις τη βιβλιοθήκη (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου), το θέατρο και το βωμό του Δία, θα κάνεις μια στάση στο φημισμένο Ασκληπιείο, το χώρο όπου λατρευόταν ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας.
4. ΕΦΕΣΟΣ
ΝΑΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Ακόμα ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη, εξού και ο ναός της Αρτέμιδος της Εφεσίας, το επιβλητικότερο κτήριο της εποχής (6ος π.Χ. αιώνας). Τη λατρεία της ασκούσε ιερατείο με  ιεραρχική δομή, σε μια πεδιάδα έξω από την πόλη. Οι εργασίες ανοικοδόμησης του μεγαλοπρεπέστατου ναού, σε σχέδια των Χερσίφρονα και Μεταγένη, κράτησαν 120 χρόνια. Έπεσε στα χέρια Ρωμαίων, Γότθων, ενώ στη συνέχεια παρήκμασε λόγω της επικράτησης του χριστιανισμού.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: 
Στο Rebetika Boutique Hotel στο Selcuk, συνοικία της Σμύρνης. Τιμή: Από €55 το δίκλινο. (Ataturk mahallesi 1054 sokak No2, tel. +90 232 892 8078, www.rebetikahotel.com)
5. HIERAPOLIS (ΙΕΡΑΠΟΛΗ)
ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Το κτήριο πήρε το όνομά του από τον απόστολο Φίλιππο, ο οποίος μαρτύρησε στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Πρόκειται για ταφικό μνημείο, πιθανότατα έργο Βυζαντινών, που στέκει στην κορυφή ενός λόφου, έξω από τα βορειοανατολικά τείχη της αρχαίας Ιεράπολης. Χρονολογείται στον 5ο αιώνα και, μάλιστα, λέγεται ότι εκεί είχε θαφτεί ο απόστολος Φίλιππος. Ο τάφος, ωστόσο, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο παραδοσιακό Koray Hotel, στο Pamukkale. Τιμή: Από €20 το δίκλινο. (Fevzi Cakmak Cad. Pamuk Mah. No:29, tel. +90 258 272 23 00, www.hotelkoray.com)
6. PAMUKKALE
ΛΟΥΤΡΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Pamukkale, γνωστό ως το Φρούριο του Βαμβακιού, έγινε η Νο1 τουριστική ατραξιόν της Τουρκίας χάρη στους λευκούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς που δημιουργούν οι θερμές ιαματικές πηγές του Pamukkale. Δείτε το χώρο των λουτρών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράπολης το 1984 και τη νεκρόπολη. Εκεί κοντά βρίσκονται το θέατρο και ο ναός του Απόλλωνα. Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις της Λυκίας και της Καρίας, καθώς και ευρήματα από την εποχή του Χαλκού.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στο Anemon Denizli, στο ομώνυμο προάστιο του Pamukkale. Τιμή: Από €85 το deluxe δίκλινο. (Denizli - Izmir Road 3.Km, tel. +90 877 662 6988, www.anemonhotels.com)
7. ΠΡΙΗΝΗ (PRIENE)
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η Πριήνη κάποτε αποτελούσε μήλον της έριδος για Σάμο και Μίλητο. Την πλούσια πόλη-κράτος της Ιωνίας επέλεξε ο Μέγας Αλέξανδρος για να ιδρύσει ιερό αφιερωμένο στην Αθηνά Πολιάδα, κάτω από την ακρόπολη. Οι ογκώδεις κίονες που «στήριζαν» το ναό είναι ό,τι έχει απομείνει σήμερα...
8. DIDIM (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ)
ΝΑΟΣ ΔΙΔΥΜΑΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Αν μέχρι πρότινος πίστευες πως τα μαντεία των Δελφών και της Δωδώνης υπήρξαν τα πιο μεγαλοπρεπή του αρχαίου κόσμου, ήρθε η ώρα να ανακαλέσεις, γιατί αυτό του Διδυμαίου Απόλλωνα στον οικισμό Γέροντας της Ιωνίας... τούς έβαζε τα γυαλιά! Ήκμασε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα, με τους ιερείς του να δίνουν χρησμούς σε βασιλείς απ'όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τμήμα της μαρμάρινης οδού που συνέδεε το ιερό με τη Μίλητο, έχει διασωθεί στα δυτικά του οικισμού.
9. ΜΙΛΗΤΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΣΤΑΔΙΟ
Μία εκ των 12 σημαντικών ιωνικών πόλεων, η Μίλητος είχε δημιουργήσει μια μικρή θαλάσσια αυτοκρατορία. Το σχέδιο πόλης της Μιλήτου (από τον Ιππόδαμο) αποτέλεσε το βασικό πολεοδομικό πρότυπο για τις ρωμαϊκές. Υπήρξε κέντρο φιλοσοφίας και επιστημών, και πατρίδα των φιλοσόφων Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στην πανσιόν Medusa House (ελληνικό σπίτι ηλικίας 150 ετών), μόλις 35μ. από το ναό, στον διατηρητέο οικισμό του Γέροντα της Μικράς Ασίας. Τιμή: Από €60 το δίκλινο (Apollon Tapinagi yani Didim, tel. +90 256 811 0063, www.medusahouse.com)
10. ΗΡΑΚΛΕΙΑ (HERAKLIA)
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι πολυάριθμοι ναοί της Αθηνάς στη Μικρά Ασία μαρτυρούν ότι η Παλλάδα λατρευόταν ευρέως στην Καρία. Στην Ηράκλεια, αρχαία ελληνική πόλη ανάμεσα στο όρος Λάτμος και τη λίμνη Bafa, βρίσκεται ένα ακόμη ιερό, αφιερωμένο στη θεά της Σοφίας. Δείτε επίσης τις διάσπαρτες ογκώδεις κολόνες γύρω από το κυκλικό ιερό του Ενδυμίωνος -που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο βοσκός τον οποίο ερωτεύτηκε η Σελήνη.
11. BIN TEPE, ΣΑΡΔΕΙΣ
ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΛΥΔΙΑΣ
Το όνομα αυτής της νεκρόπολης σημαίνει «Χίλιοι Λόφοι» και υπάρχουν πράγματι περίπου 100 πελώριοι λοφίσκοι-τύμβοι, διασκορπισμένοι σε μια έκταση πέντε μιλίων, ανάμεσα στη λίμνη Gygaea και τον ποταμό Hermus. O τάφος του βασιλιά Αλυάττη του Β' (619-560 π.Χ.) είναι από τους πιο εντυπωσιακούς.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στο Anemon Hotel Manisa, στην περιοχή Manisa. Τιμή: Από €70 το δίκλινο. (Organize San.Bolgesi Yanı Kuvayi Milliye Anit Mevkii Mimar Sinan Bulvarı No:284, tel. +90 877 662 6988,www.anemonhotels.com)
12. MYRA (ΜΥΡΑ)
ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η σαρκοφάγος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στον ομώνυμο ναό, λίγο έξω από τη σύγχρονη πόλη των Μύρων. Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που συρρέουν στην εκκλησία του 9ου μ.Χ αιώνα, για να αντικρίσουν το μοναστήρι -που προστέθηκε αργότερα- τις τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά που έχουν διασωθεί. Όσο για τα οστά του προστάτη των ναυτικών, εκλάπησαν το 1087 και μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου και φυλάσσονται.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στο Αqua Princess Hotel, στο Kas. Τιμή: Από €46 το δίκλινο. (Hukumet Caddesi No:71 Kas 07580 Antalya, tel. +90 242 836 2026, www.aquaprincess.com)
13. BODRUM (ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ)
ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Αλικαρνασσός για εμάς τους Έλληνες, Bodrum για τους γείτονες... Το όνομα της πατρίδας του Ηροδότου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Δυστυχώς, δεν μπορείς να θαυμάσεις το υπέροχο ταφικό μνημείο που στήθηκε για τον Πέρση σατράπη Μαύσωλο, καθ' ότι έχει καταστραφεί. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να ξεκινήσεις τη γνωριμία σου με τα μνημεία του high-class θερέτρου της Τουρκίας, από το μεσαιωνικό Κάστρο του Αγίου Πέτρου. Οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιππότες της Ρόδου, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη ιστορικού μουσείου.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στο The Marmara Bodrum. Τιμή: Από €143 το deluxe δίκλινο. (Yokusbasi mah. Suluhasan cad. Νο 18, tel. 90252 313 81 30, www.themarmarahotels.com)
14. ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ (ΜΑΚΡΗ)
ΤΑΦΟΣ ΑΜΥΝΤΑ
Μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, η Τελμησσός ήταν από τις πόλεις της Λυκίας που υποδέχθηκαν θριαμβευτικά τη στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα, αν έχει απομείνει κάτι στην πανέμορφη σύγχρονη πόλη Fethiye που να θυμίζει την αίγλη της αρχαιότητας, αυτό είναι ο λαξευμένος σε λόφο τάφος του βασιλιά Αμύντα. Χτισμένος τον 4ο π.Χ. αιώνα, φέρει τη μορφή αρχαιοελληνικού ναού.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο Ata Park Hotel, στη Fethiye. Τιμή: Από €90 το δίκλινο. (2. Karagozler Fevzi Cakmak cad. Νo:161, tel. +90 252 612 4081, www.hotelatapark.com)
15. ΠΑΤΑΡΑ (PATARA)
ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η λατρεία του Απόλλωνα ήταν διαδεδομένη στα Πάταρα, πόλη της Λυκίας. Εκεί υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο των Δελφών, και ο ναός του Απόλλωνα του Παταρέως. Η πόλη παρήκμασε μετά την εποχή του Ιουστινιανού. Στη βόρεια πλαγιά ενός μικρού λόφου, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα θέατρο, τα ερείπια ενός ναού και την κιονοστοιχία του κεντρικού δρόμου. 
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
: Στο Patara Prince Hotel & Resort, στο Kalkan. Τιμή: Από €63 το δίκλινο. (K 10 Kalkan, Antalya, tel. +90 242 844 39 20, www.pataraprince.com)
16. ΑΣΠΕΝΔΟΣ (ASPENDOS)
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στο 1.000 π.Χ. ανάγεται η ίδρυση της ελληνικής Ασπένδου, πόλης της αρχαίας Παμφυλίας... Σε απόσταση 40 χλμ. από την Αττάλεια, η Πριμόπολις, όπως αποκαλούσαν την Άσπενδο, φημίζεται για το αρχαίο ελληνορωμαϊκό της θέατρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο. Το αριστούργημα με την εκπληκτική ακουστική, θεμελιώθηκε το 155 μ.Χ. κι αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ζήνωνα τον Κιτιέα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο το θέατρο της Ασπένδου χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός καραβανιών, αλλά και ως σελτζουκικό ανάκτορο. Μέχρι πρόσφατα παρουσιάζονταν διάφορα καλλιτεχνικά φεστιβάλ.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο 4* Latanya City Hotel Antalya, στην Αττάλεια (40 χλμ. από την Άσπενδο). Τιμή: Από €73 το δίκλινο. (Aspendos Blv. No:30, tel. +90 242 312 0135, www.latanyacity.com)
17. ANTALYA (ΑΤΤΑΛΕΙΑ)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Μια επίσκεψη εδώ επιβάλλεται για να κάνετε ένα «πέρασμα» από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας... Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας, από τα σημαντικότερα της Τουρκίας, φυλάσσονται σημαντικά εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
 Στο The Marmara Antalya, στην Αττάλεια. Τιμή: Από €75 το δίκλινο.
(Eski Lara Yolu.No136 Sirinyali Mah., Lara Coast, tel. +90 242 249 36 00, www.themarmarahotels.com)
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου