Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Αρχαιολογικό μουσείο Αττάλειας…

Η Αττάλεια (Τουρκικά: Antalya) είναι μία παραθαλάσσια πόλη της Μεσογείουστην νότια ακτή της Τουρκίας, παλιά Παμφυλία, πρωτεύουσα της επαρχίας Αττάλειας. Η περιοχή κατοικήθηκε από τους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί αρχαίοι οικισμοί.
Συνδυάζοντας ιστορία και πολιτισμός θεωρείται «η πρωτεύουσα του Τουρκικού τουρισμού». Η παλιά πόλη, το Kaleici όπου τα παλιά ελληνικά σπίτια έχει κριθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους και πολιτιστική κληρονομιά και είναι πλέον υπό προστασία, αποτελεί το ιστορικό αξιοθέατο της πόλης (μοιάζει με την ελληνική παράκτια πόλη της Ναυπάκτου). Το Kaleici βρίσκεται ανάμεσα στη μαρίνα και το κέντρο της πόλης που έχει επεκταθεί εκτός των αρχαίων τειχών. Τα παλιά σπίτια διαχωρίζονται από στενά πλακόστρωτα δρομάκια, όπου πλέον έχουν ανακαινιστεί και φιλοξενούν ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα. Καθένας μπορεί να διακρίνει απομεινάρια Βυζαντινής, Ρωμαϊκής και Σελτζούκικης αρχιτεκτονικής. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας, όπου φιλοξενούνται ευρήματα όλων των πολιτισμών της Ανατολίας.
Στο εσωτερικό της πόλης βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα: ο Yivli Minare], Kulliye και το πάρκο της Θερμεσσού είναι από τα σημαντικότερα. Οι παραλίες Konyaalti και Lara είναι πασίγνωστες για τα κρυστάλλινα νερά τους. Σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής είναι οι αρχαίες πόλεις Σίδη, Πέργη, Manavgat και Alanya. Επίσης το Kursunlu και οι Καταρράκτες Duden, ενώ οι αρχαίες πόλεις Φασηλίδα,Όλυμπος, Adrasan και Kekova είναι προσβάσιμες με θαλαμηγό.
Το κείμενο είναι από τη Βικιπαίδειαhttp://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου