Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Δαματριά Ρόδος

Ένα χωριό που μας θυμίζει την αρχαία θεά Δήμητρα, έχει πληθυσμό 469 ψυχών και απέχει 20 χιλιόμετρα.  Δαματρια.
Βρίσκετε στο εσωτερικό του νησιού και νοτιοδυτικά της πόλεως Ρόδου. Έχει έναν οικισμό. Τον Καλαμώνα. 
Μια επίσκεψη σε ένα χωρίο της Ρόδου που άλλαξε αφέντες, αλλά όχι και καρδιά!
20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, ηλιιθυαμος 469. Βαπτίστηκε από το ναό της θεάς Δήμητρας που ελατρεύετο στην περιοχή. Άλλωστε υπήρχε και Δήμος Δαματριέων σία Κλασικά χρόνια, 5ος και 4ος αιώνας π.χ. Οι αρχαίοι Έλληνες Δαματριείς ήταν θαυμαστές και λάτρεις πολλών θεών, όπως όλοι οι Έλληνες των Αρχαϊκών και των Κλασικών Χρόνων. Είχαν τάματα και θυμιάματα, ναούς και βωμούς, αγάλματα και επιτύμβια για το Δωδεκάθεο του Ολύμπου, αλλά και για μικρότερους θεούς, χθόνιους και επουράνιους. Οι θεοί όπως Δίας, Ερμής, Ήφαιστος, Απόλλων και Άρης, είχαν θέση στο Δήμο Δαματριέων και στην καρδιά τους.  Αλλά και οι άξιες και ωραίες θεές Ήρα, Αθηνά, Αρτέμιδα, Περσεφόνη, Αφροδίτη και Δήμητρα, είχαν ναούς και τάματα, αφιερώματα και λιβάνια από τους δημότες του μικρού Δήμου Δαματριέων, που ανήκε στο Κράτος της Ιαλυσίας. 
Όχι μόνο οι μεγάλοι θεοί αλλά και οι μικρότεροι: Διόνυσος, Πάνας, Ασκληπιός, Ήλιος, Άδης, Ορφέας και οι θεότητες, Εσπα, Ερινύες, Μαινάδες, Μούσες, Χάριτες, Ώρες, Μοίρες, Σάτυροι, Σειληνοί και Χάρος, είχαν μέρος από τις προσφορές και τα αισθήματα των Δαματριέων.

Εκείνη όμως η θεά που έχει τα μεγαλύτερα τάματα και τις βαθύτερες προσευχές ήταν η θεά Δήμητρα που βάφτισε το χωριό και το Δήμο Δαματριέων με το άγιο όνομα της,Στα 1916, εντοπίστηκε μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου, επιγραφή που αναφέρει λέξεις και φράσεις για τη Δήμητρα και τους Δαματριείς.
 






















 

 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου