Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μαριτσά Ρόδος

Το όνομα του κατά τον διαπρεπή έλληνα ακαδημαϊκό κ. Αγαπητό Τσοπανάκη προέρχεται από τον ιταλικό αξιωματικό τίτλο Mareschiale ο οποίος έδωσε το όνομα στην περιοχή. Έτσι φαίνεται τα Μαριτσά να είναι τα κτήματα ενός Μαριτζά.
Μια τοπική παράδοση ωστόσο, αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομα του από μια βασίλισσα που διαφέντεψε πρώτη την περιοχή, η οποία λεγόταν Μαρίτσα και διέμενε στο Φιλέρημο. Αυτή λέγεται πως έφερε και τα πρώτα ελάφια στη Ρόδο για να σκοτώσουν τα φίδια που αφθονούσαν στην περιοχή των Μαριτσών.
Στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την αρχαιοελληνική και ελληνιστική περίοδο.

Το χωριό ακολούθησε τη ζωή του υπόλοιπου νησιού, σε όλες τις ιστορικές της φάσεις. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το αεροδρόμιο Μαριτσών, το κυριότερο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού επί ιταλοκρατίας. Σήμερα, τα κτίρια του αεροδρομίου αυτού, εγκαταλελειμμένα, έμειναν να θυμίζουν την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία της φασιστικής Ιταλίας του μεσοπολέμου, αλλά και το τι βίωσαν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής οι οποίοι έζησαν από κοντά βομβαρδισμούς, αντιαεροπορικά κλπ







 








 



 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου