Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η Χάλκη με τις χρυσές αμμουδιές και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής!! (1)

Χάλκη - Γενικές πληροφορίες – Φωτογραφίες
Η Χάλκη είναι ένα μικρό ορεινό νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές αμμουδιές όπου ο παραδοσιακός τρόπος ζωής «κρατάει» ακόμα.. βρίσκεται στα δυτικά της Ρόδου, μόλις 5 μίλια από το ακρωτήριο του Μονολίθου. Απέχει από το κεντρικό λιμάνι της 35 ν.μ., ενώ από τη Σκάλα Καμείρου μόνο 11 ν.μ. Η έκτασή του φτάνει τα 28 τ. χλμ. Είναι ορεινό νησί με πετρώδες έδαφος.
Είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από το άγχος της πόλης αφού το υπέροχο κλίμα και οι ευγενικοί άνθρωποι, το κάνουν να λειτουργεί ως "ησυχαστήριο ψυχής και σώματος.
Εδώ υπάρχουν δρόμοι, αλλά ελάχιστα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα ούτε θαλάσσια σπορ. Το τοπίο είναι μια «όαση» για κουρασμένα μάτια με όμορφα αρχοντόσπιτα χτισμένα γύρω από το γραφικό λιμάνι, με ψαροκάικα και απόλυτη ηρεμία.
Ο Εμποριός (ή Ημποριός) είναι το λιμάνι καθώς και η πρωτεύουσα της Χάλκης και είναι σήμερα η μόνη κατοικημένη περιοχή στο νησί. Αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, αποτελείται από ψηλά, διώροφα και τριώροφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που πραγματικά αποτελούν έναν απαράμιλλο σε ομορφιά παραδοσιακό οικισμό. Η πόλη έχει μία αρχοντική ομορφιά που φανερώνει δείγματα περασμένης ακμής - αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της.
Τα σπίτια «ιταλικού» αρχιτεκτονικού ρυθμού αλλά και νεοκλασικά, δίπατα με κεραμοσκεπή, με πέντε παράθυρα, μεγάλη θύρα ανά όροφο και αέτωμα με «οφθαλμό», φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και είναι δείγματα της περασμένης ακμής του νησιού.
Το νησί προσφέρετε για ήσυχες διακοπές με πεζοπορία όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τα περίπου 360 ερημοκλήσια (στυλωμένα και μη), καθώς και τα απομεινάρια ενετικού κάστρου, στους πρόποδες του οποίου κοιμάται η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό.
Η ζωή στο νησί είναι απλή - χωρίς βιασύνες. Μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο σε όποια παραλία του νησιού σας αρέσει. Και μην ξεχνάτε... για απόδραση από την απόλυτη ησυχία, υπάρχει η κοντινή Ρόδος με την οποία το νησί συνδέετε καθημερινά.
Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και λεωφορεία στο νησί - όλες τις διαδρομές θα τις απολαύσετε περπατώντας!



























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου